Nu kiezen voor een vast energiecontract of wachten?

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 12:29

In 2022 bereikten de energieprijzen historische hoogten. Dankzij de milde winter zijn de tarieven aanzienlijk gedaald, vaak zelfs onder het gebruikelijke prijsplafond. Maar wat brengt de toekomst voor de energiemarkt? Volgens Minister Kaag is één ding zeker: het prijsplafond voor energie komt na 31 december te vervallen. Door nu te kiezen voor een jaarcontract, verlengt u in feite de bescherming van het prijsplafond. Op deze manier bent u ook komende winter gevrijwaard tegen mogelijke prijsstijgingen.

 

Verschil tussen vast of variabel energiecontract

Bij vaste energietarieven blijven de tarieven voor gas- en stroomlevering gedurende de gehele looptijd van uw contract ongewijzigd. De vastgestelde prijs is specifiek voor het verbruik per kWh of m³ en is niet van toepassing op andere onderdelen van uw energierekening, zoals belastingen of netbeheerkosten, die wel gedurende de contractperiode kunnen variëren. Hoewel een vast tarief u beschermt tegen prijsstijgingen, profiteert u niet van eventuele tussentijdse prijsdalingen.

Bij het aflopen van uw contract wordt het vaste leveringstarief automatisch omgezet naar een variabel leveringstarief. In tegenstelling hiermee heeft een contract met variabele tarieven geen vaste einddatum. Uw energieleverancier kan gedurende de looptijd van het contract de tarieven aanpassen, zowel naar boven als naar beneden. Het is lastig te voorspellen of deze tarieven zullen stijgen of dalen.

Het is aan jou om te beslissen of u de voorkeur geeft aan de 'zekerheid van een vaste prijs'. Hoewel het verleidelijk kan lijken om te kiezen voor variabele tarieven als deze dalen, blijkt in de meeste gevallen een contract met vaste tarieven voor een bepaalde periode gunstiger te zijn. Dit geldt met name als u rekening houdt met het prijsplafond in 2023.

Door op dit moment een vast contract af te sluiten, kunt u ook na het aflopen van het prijsplafond blijven profiteren van prijszekerheid en bent u goed voorbereid op de komende winter. Energie vergelijken doe je hier 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.